One photo from One shot

Egyes képekből, nem sorozatból készült anyag 100 %-ban.
Nem használtam csattogó filmfelvevő kamerát. 🙂
I don’t use continuous shooting mode and movie recorder. 🙂
One shot One photo.
100 % at this event.

 

One of the essence of photography capture the moment. …

A fotózás egyik lényeges eleme elkapni a pillanatot. Sportfotós munkáimon 98 – 100 %-ban nem használok sorozat felvételi módot, amikor egy másodperc alatt több kép készül.

Rendelkezem egy belső ritmusérzékkel és élvezem, hogy akkor nyomom meg az exponáló gombot, amikor közel a legjobb pillanatot tudom megörökíteni.

Azt vallom egyrészt, amit nem csak fotós területen mondanak, hogy sokból nehezebb kiválasztani a legjobbat, nem beszélve a pazarlásról, stb.

Másrészt azt gondolom, hogy ha a sorozat esetén, az exponáló gombot egy rossz pillanatban nyomom meg, készítek rengeteg felesleges képet, mert például az úszó éppen a víz alatt van a sorozat alatt (fáradtan előfordulhat).

“A sportfotózás egy szellemi és fizikai kondíciót igénylő sport”.

Inkább próbálok a jó pillanatokra koncentrálni és egy képben elkapni a jó pillanatot és a veszteség ebben az esetben ott jelentkezik, hogy nem mindig találom el a megfelelő másodpercet, amikor a mozgás a legtökéletesebben ábrázolódik, de összességében véve sokkal kevesebb képből is elérem a kívánt célomat és még élvezem is. Ebben az esetben például a mellúszó 2-3-4 vízből kiemelkedését  fotózom meg egy-egy elkapott egy kockákból. Így ebből a max négy képből lesz egy – több jó és nem 60-ból.

Hozzá kell tenni, hogy én egy sporteseményt nem néhány képben örökítek meg, hanem igyekszem a legátfogóbban dokumentálni.

Természetesen más a helyzet, amikor például egy gólnak egy vízilabda meccsen biztosan meg kell lennie. Akkor kifejezetten van létjogosultsága a sorozatnak és persze vannak más esetek is.

Ennek ellenére ezt a galériát szintén sorozat mentesen készítettem:

Vizes Masters VB – Aranycsapatunk és Oázis magyar csapat összetűzése

Azért van mikor én is használom a sorozatfelvételi módot, de leginkább gyors mozgásnál.

Ilyen alkalom például a Vizes VB toronyugrásnál volt, hogy használtam időnként a sorozatfelvételi módot a rendkívüli gyors mozgás miatt, hogy a legszebb pillanatot adhassam át

Itt konkrétan cél volt, hogy sorozat készüljön, hogy utólag egy képen tudjak ábrázolni egy ugrást

A sportfotózásban azt élvezem, hogy az évtizedeken át megszerzett minden fotós, operatőri és kameramani tudásomra, tapasztalatomra, ide értve például a 3D kompozíciós érzéket még gyors mozgásnál is, szükség van és mert rendkívül élvezem magát a fotózást és ennek eredményét, az elkészült képeket.

A sportfotózásra úgy tekintek, mint fotós eddigi pályám szakmai csúcsára.
Természetesen minden újabb rendezvényen tanulok, új tapasztalatokat szerzek, tökéletesítem a tudásomat.